środa, 6 marca 2019

TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO


Zainspirowana ostatnimi kulinarnymi ekscytacjami w różnych restauracjach postanowiłam poeksperymentować ze smakami. 
Bardzo lubię połączenie mięsa/ryb i mango. Sprawdziło się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity.

Składniki tatara:
  • 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów)
  • Niewielki kawałek pora
  • Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku)

Sos do tatara:
  • olej sezamowy - około łyżki
  • sos sojowy tamari - około dwóch łyżek
  • plaster świeżego imbiru
  • syrop z agawy - około łyżki
  • sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki
  • garść świeżej kolendry

Do podania:
  • Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę)
  • Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam.
Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem. 
Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango. 
Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione olejem sezamowym i sosem sojowym. Do tego ziołowa grzanka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń