marca 11, 2019

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ I TRUSKAWKAMI

Idzie wiosna. Bardzo się cieszę bo bazarki będą pełne nowalijek. Będzie można robić dania pełne kolorów. Zanim jednak pojawią się u nas owoce typowo letnie można wykorzystać mrożone owoce Hortex.

Można przygotować z takich owoców rewelacyjne śniadania czy desery. Tym razem przygotowałam sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy jaglanej i truskawek. Do farszu użyłam truskawek mrożonych Hortex oraz soku jabłkowego. Całość posiłku uwiecznia szklanka soku jabłkowego.

Składniki:
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki cukru
3/4 łyżki kakao
15 g masła
FARSZ:
1/2 szkl kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szczypta soli
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko oraz wodę. Wymieszać ze sobą. Masło rozpuścić o dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.
Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. 

Przygotowujemy farsz. Kasze jaglaną dokładnie wypłukać wrzątkiem. Ugotować  kasze w wodzie oraz soku jabłkowym z solą. Gotować do czasy wchłonięcia przez kaszę wody. Do ostudzonej kaszy dodać cukry oraz bułkę tartą. Wymieszać.
Odmrożone truskawki Hortex pokroić. Dodać do kaszy jaglanej i wymieszać.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu truskawkowego. Naleśniki zwinąć na kształt sakiewek i związać górę.
Podajemy z cukrem pudrem.

#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.