Bułki hamburgerowe

Bułki z dodatkiem lnu złocistego (można też użyć sezamu), do hamburgerów. Mają piękny złocisty kolor i nie są bardzo trudne w przygotowaniu.



Składniki:
(na 4 średniej wielkości bułki)

250g maki pszennej + łyżka,
40g Kasi,
2 żółtka,
120 ml ciepłego mleka,
12 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
szczypta cukru,
duża łyżka lnu złocistego lub sezamu,
jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek.

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Kasię rozpuszczamy i studzimy.

Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy na 30-40 minut pod przykryciem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta.




Komentarze

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz