niedziela, 10 marca 2019

Deser z mascarpone


  Szybki, łatwy do zrobienia deser z serkiem mascarpone i zmiksowanymi truskawkami, które tworzą idealnie zgrany duet. Słodycz serka i bitej śmietany miesza się z kwaskowatością i świeżością truskawek, a na dnie czeka chrupiący dodatek pokruszonych herbatników, no nie sposób się temu oprzeć :p 





Składniki na 3-4 porcje:
  • ok. 30 g herbatników
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 1 szklanki (250 ml) zmiksowanych truskawek (jeśli będą kwaśne można je delikatnie dosłodzić, ale nie za mocno)


  Herbatniki włożyć do woreczka i uderzając delikatnie wałkiem pokruszyć na mniejsze kawałki, następnie ułożyć je na dnie naczyń, w których chcemy podać deser. 

  Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia i za pomocą miksera ubić na sztywno, dodać cukier puder (regulujemy słodycz wg uznania), nie przestając miksować dodawać po łyżce serek mascarpone. Gdy masa zrobi się jednolita łyżką nałożyć ją na herbatniki do ok. 7/8 wysokości naczyń. Na wierzch wylać zmiksowane truskawki i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby deser stężał. Podawać schłodzony.


 

2 komentarze: