sobota, 9 marca 2019

szarlotka z budyniową pianką

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Szarlotka z tego przepisu zawsze wychodzi i świetnie smakuje.

szarlotka z budyniową pianką babkawformie.blogspot.com


składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
200 g masła
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3-4 łyżki gęstej śmietany

1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek)
1 szklanka cukru pudru
2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka

wykonanie:
Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
szarlotka z budyniową pianką babkawformie.blogspot.com

 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger