niedziela, 10 marca 2019

Sernikowa zebra na bazie mascarpone

 Na dzisiejszy niedzielny obiad ze Swatami postanowiłam upiec coś nowego, coś pysznego, coś co zaskoczy i smakiem i wyglądem.... myślę, że się udało, sernik rozpływa się w ustach, słodki smak waniliowy przeplata się z orzeźwiającym smakiem malin, mus jogurtowo malinowy dopełnia całość...
Polecam spróbować, może jest trochę roboty ale warto :)



Składniki na blaszkę 22cm
 Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 30g masła

Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej:
- 500g serka mascarpone
- 200g śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej (do smaku)
- łyżeczka cukru z wanilią
- 100ml przetartych malin

Mus malinowy:
- 300ml przetartych malin
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka malinowa zrobiona na 50ml wody



Do ozdobienia:
- 1 galaretka malinowa

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą blaszkę z wodą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową.



Ciastka blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki.



Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń, cukier, cukier z wanilią i mieszamy do połączenia składników.



Dzielimy masę na dwie części, waniliowa trochę większa bo do drugiej części dodajemy przetarte maliny i mieszamy,



wylewamy na blaszkę na przemian, raz malinowa masa raz waniliowa, jak na zdjęciu poniżej.




Wstawiamy sernik do piekarnika do blaszki, na której jest woda. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i odwijamy folię, ja ustawiam blaszkę na kratce bo czasem zdarzyło się, że dostała mi się woda do środka a na kratce odciekła.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Rozrabiamy galaretkę w 50ml wrzątku, studzimy i mieszamy z przetartymi malinami i jogurtem.
Mus wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki.
Na wierz można zrobić galaretkę jak ja a można ułożyć świeże maliny i zalać galaretką, nie miałam malin dlatego położyłam pokrojoną galaretkę :)
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz