niedziela, 10 marca 2019

Pyszny keks.








Składniki :
25 dkg margaryny lub masła
25 dkg cukru
5 jajek
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg bakalii
cukier puder lub czekoladowa polewa do dekoracji
Sposób wykonania :
 Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę , dodając cukier dalej ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie gładka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej masy, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę , wymieszaj lekko z ciastem. Gotowe ciasto wylej na wyścieloną papierem do pieczenia formę " keksówkę " ( ja użyłem formy o wymiarach 40 x 14 cm ), wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 60 - 70 minut. Ja po 20 minutach skręciłem temperaturę do 170 C, aby ciasto nie przypaliło się od góry. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbij patyczek (np. patyczek do szaszłyków), jeśli patyczek jest po wyjęciu z ciasta jest suchy to znak, że ciasto jest już upieczone. Cisto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 
 Ciasto jest kruche, soczyste i doskonale smakuje. Polecam ! :)


Ciasto wyrównaj łyżką
  

Moje ciacho już upieczone  :)


Ciasto jest kruche i soczyste.



                             Życzę smacznego !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz