Torcik z suszonymi śliwkami

Kochane Kobietki z okazji naszego święta przesyłam dużo uśmiechu na każdy dzień :)

Składniki:
biszkopt ciemny
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżek mąki pszennej
biszkopt jasny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 250 g masła
- 250 g śliwek suszonych
- rum

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt kakaowy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie porcjami dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w 180 C.  Jeden biszkopt mamy, więc możemy zabierać się za drugi. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz wodę. Gdy piana jest szklista a cukier rozpuszczamy porcjami dodajemy żółtka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut w 180 C.
Wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół. Dzień wcześniej zalewamy śliwki rumem i odstawiamy. Następnie śliwki odsączamy i kroimy w kostkę. Pół szklanki mleka odlewamy a resztę przelewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i łączymy z żółtkami. Do gotującego mleka wlewamy powoli mieszankę budyniową i mieszamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem dzielimy na dwie części. Rum, który pozostał z namoczonych śliwek rozcieńczamy z wodą i pączujemy nim blaty. Możemy teraz zacząć składać ciasto. Na początek biszkopt ciemny, masa, biszkopt jasny, masa, biszkopt ciemny a na wierzch ulubiona polewa ( u mnie oczywiście ta z ciasta królewiec). Gotowe ciasto przekładamy do lodówki, by masa stężała.




Źródło inspiracji: Przepisy Siostry Anastazji ze zmianami


Komentarze