niedziela, 10 marca 2019

Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem

Kolejna wędlinka na kanapki. Tym razem coś z piekarnika - pieczeń z łopatki z dodatkiem pieczarek oraz żółtego sera. Prosta i pyszna.




składniki:

1,2 kg łopatki

300 g pieczarek
150 g żółtego sera
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku
masło do foremki

olej do smażenia

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażyć na odrobinie oleju aby odparowały wodę, wystudzić. Łopatkę zmielić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Do zmielonego mięsa dodać wystudzone pieczarki, pokrojony ser, majeranek oraz sól do smaku. Masę dobrze wyrobić aby była kleista. Następnie mięsną masę przełożyć do keksówki 30x10 natłuszczonej masłem. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do  piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, potem można kroić na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz