Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą (mini ciasto)

Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą (mini ciasto) Gdy mam ochotę na coś słodkiego lub spodziewam się niezapowiedzianych gości zaglądam do kuchennych szafek i… piekę. Najczęściej naprawdę szybkie babkowe ciasta. Dziś zapraszam Was na jedno z nich. Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą. Przygotowanie takiego mini ciasta (a właściwie dwóch) jest wręcz ekspresowe. Z podanego przepisu możecie spokojnie upiec również babeczki lub większe ciasto, ale wówczas musicie wydłużyć czas pieczenia. Pamiętajcie, by stosować zawsze zasadę suchego patyczka. Ciasto swój wyjątkowy smak i wygląd zawdzięcza dodatkom – dziś brzoskwinie i czekolada 😀 Całość nie tylko dobrze się prezentuje, ale też pysznie smakuje. Spróbujcie.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka klasy M
  • 1 połówka brzoskwini z puszki
  • 40 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  43% Pantagruel
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • dodatkowo: cukier puder i dowolne ozdoby

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć tu miksera). Następnie wlewamy nasze masło, mieszamy. Kolejno dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy do połączenia składników.

Czekoladę siekamy nożem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do dwóch małych papierowych foremek 165×65 mm (z tego przepisu można również przygotować około 8-9 babeczek lub 1 większe ciasto, ale wówczas należy wydłużyć czas pieczenia stosując się zawsze do zasady suchego patyczka).

Ciasta wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Studzimy, rozcinamy foremki i wyciągamy ciasta. Oprószamy je cukrem pudrem i opcjonalnie kolorowymi ozdobami (u mnie różowe).

Podajemy z filiżanką kawy lub herbaty 😉

Smacznego

Ciasto upiekłam w różowej małej prostokątnej papierowej foremce od Alfatec Polecam 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz