2019/03/09

Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami

Dzisiejsze śniadanie to ponownie omlet biszkoptowy z patelni, ale w zupełnie innym wydaniu. Wczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami, bardzo smaczny i taki owocowy.

Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu. 

Taki omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci .



Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami


Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami / 1 porcja

Składniki:

na ciasto omletowe:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru
  • szczypta soli
  • kawałek masła

dodatki:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-4 łyżeczek kakao bez cukru
  • miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru
  • 3 kawałki banana
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki pestek z granatu
  • kilka świeżych miechunek


Przygotowanie:
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
  • W drugiej miseczce do żółtek dodajemy mąkę oraz kakao.
  • Mieszamy delikatnie.
  • Całą zawartość przelewamy do białek ubitych na sztywno.
  • miksujemy, do całkowitego połączenia się składników.
  • Patelnię rozgrzewamy.
  • Smarujemy masłem.
  • Wylewamy masę.
  • Omlet smażymy z każdej strony.
  • Gotowy przekładamy na talerz do ostygnięcia.
  • W tym czasie jogurt grecki dodajemy do miseczki, mieszamy z kakao i syropem klonowym lub innym zamiennikiem cukru.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Kawałki banana układamy płaską częścią do dołu.
  • Smażymy,y aż będą złotobrązowe (trwa to chwilę).
  • Omlet smarujemy kremem jogurtowym z kakao.
  • Na wierzchu układamy ciepłe smażone banany.
  • Dekorujemy pestkami granatu oraz miechunką, podzieloną na połówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz