Kurczaczki Buffalo


Kurczaczki buffalo

Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i lekko słodkawym sosie al’a Buffalo to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 łyżka słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte)

olej do smażenia

  • Ciasto:

2 jajka

0,5 szklanki mąki pszennej

  • Sos:

50g masła

2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte)

2 łyżki ketchupu

1 czubata łyżka miodu

1 łyżka sosu terayaki

1 łyżka sezamu

 

 

 

*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie jajka mieszamy z mąką, tworząc gęste ciasto. Mięso wkładamy do ciasta i dokładnie mieszamy ***

*** Mięso smażymy partiami, z dwóch stron na rozgrzanym, głębokim  tłuszczu po około 4- 5 minut. Po usmażeniu kurczaczki wyciągamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i smażymy przez około pół minuty. Dodajemy ketchup, miód, sos terayaki i sezam. Całość zagotowujemy i mieszamy do czasu, aż sos się skarmelizuje ***

*** Do sosu wkładamy usmażone mięso i mieszamy ***

*** Przed podaniem mięso możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem i sezamem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )


KOMENTARZE

Komentarz do “Kurczaczki Buffalo