Tatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby.
Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się z soczystym chrupiącym selerem i delikatnym kremowym awokado. Ostrości nadaje czerwona cebula i świeżo mielony pieprz. Tatar można podać na grzance lub z chrupkim pieczywem.
Składniki na tatar ze śledzia:
4 filety śledzia małosolnego bez skóry
dojrzałe awokado
2 łodygi selera naciowego
cebula czerwona
kilka gałązek natki pietruszki
1/2 jabłka
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżka oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz do smaku
sól do smaku
Jak zrobić tatar ze śledzia?
Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.
Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy lub małej filiżanki posmarowanej delikatnie olejem.
Składniki na tatar można posiekać bardzo drobno, wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.
Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki).
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńSmaczna, zdrowa i pożywa dawka energii! Mniam! <3
OdpowiedzUsuńCos dla mnie☺
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Doskonała propozycja dla miłośników śledzika, czyli m.in. dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączeni, lubię śledzia i awokado, ale nigdy nie jadłam ich razem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na tatar bez mięsa, pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, uwielbiam śledzie!
OdpowiedzUsuńZ milą chęcią bym zjadła taki tatar
OdpowiedzUsuń