Walentynkowe babeczki
Takie małe,urocze babeczki z malinową niespodzianką w środku przygotowałam dla moich najbliższych na tegoroczne Walentynki.
Wodę, kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.
Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut.
Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym nożykiem zrobić wgłębienie wybierając ze środka ciasto,tak aby powstał spory dołek.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i do jeszcze gorącej wsypać mrożone maliny. Galaretka zacznie błyskawicznie tężeć więc od razu napełniać wydrążone babeczki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem,połączyć z maskarpone . Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Gotowe babeczki schłodzić w lodówce,przed podaniem udekorować serduszkami i posypką.
Z podanej porcji wyszło mi 18 babeczek.
ciasto:
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
250 g margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
450 g mrożonych malin
galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
ponadto:
350 ml śmietanki 36%
250 g maskarpone
1 łyżka cukru pudru
serduszka cukrowe i czekoladowe
srebrne perełki cukrowe
Wodę, kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.
Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut.
Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym nożykiem zrobić wgłębienie wybierając ze środka ciasto,tak aby powstał spory dołek.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i do jeszcze gorącej wsypać mrożone maliny. Galaretka zacznie błyskawicznie tężeć więc od razu napełniać wydrążone babeczki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem,połączyć z maskarpone . Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Gotowe babeczki schłodzić w lodówce,przed podaniem udekorować serduszkami i posypką.
Z podanej porcji wyszło mi 18 babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.