muffinki na białkach

3910

składniki:
ok. 170 g białek (ok. 5 szt.)
250 g mąki
110 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijając. Dodajemy olej, mleko oraz cytrynę i chwilkę miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną lub kremem budyniowym oraz owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here