Pasta z awokado na kanapkę

by - marca 05, 2019


Pasty kanapkowe to zawsze dobry sposób na urozmaicenie nudnego śniadania. Ta pasta jest bardzo zdrowa, dzięki składnikowi jakim jest awokado. Nie od dziś bowiem wiadomo, że awokado wyróżnia duża zawartość dobrych, jednonasyconych kwasów tłuszczów, ale tych dobrych, które pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych - zawiera m.in. witaminy E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, czy cynk. 

SKŁADNIKI 

- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- odrobina soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu albo w wersji light jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
- sól, pieprz

OPCJONALNIE:

zielenina do dekoracji np. rzeżucha, kiełki rzodkiewki, szczypiorek, kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski z pokrojonymi jajkami. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek oraz majonez.

Awokado umyć, przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (można wcześniej naciąć go nożem na kształt kostki). Pokroić drobno w kostkę, skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec utlenieniu i ściemnieniu owocu, a następnie wrzucić do pozostałych składników. Wymieszać wszystko dokładnie  doprawiając solą i pieprzem. Można wszystko zblendować na gładką masę.

Farsz można wykorzystać jako nadzienie do jajek, np. wielkanocnych. Patrz przepis >>

 

MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

0 komentarze

Informacje