Zakręcona wuzetka

Ciasto WuZetka — polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy, śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada.

Składniki na roladę:

  • 3 jajka L
  • 80 g mąki orkiszowej tortowej
  • 20 g mączki ziemniaczanej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 110 cukru/ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 80 g ciemnej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny potroić objętość. Obie mąki, kakao i proszek wymieszać, następnie wmieszań do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając masę szpatułką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w 180* C
  • gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Teraz delikatnie zdjąć papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę kuchenną do wystudzenia
  • mascarpone ubić z cukrem, dodać śmietanę kremówkę i ubijać kolejne kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol
  • roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało
  • zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylki cukierniczej ozdobne rozetki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *