Jaglany krupnik z batatami i jarmużem

Krupniczek jaglany z batatami i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne. W wersji wegetariańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku.

Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu.

Składniki:

  • 2 małe bataty
  • 1 szklanka jarmużu
  • 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 marchewka
  • mała pietruszka
  • plaster selera
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • zielenina
  • bulion — około 1,5 l
  • 1 łyżka tłuszczu

Przygotowanie:

  • wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ niezblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor i nie będzie już tak smaczny 
  • cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone bataty i starte na tarce warzywa, następnie przesmażyć. Dolać bulion, wsypać wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotowań około 15 minut, aż bataty będą miękkie
  • kilka minut przed końcem dodać pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż. Dosmaczyć solą i pieprzem
  • podawać suto posypaną natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *