wtorek, 5 marca 2019

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych


Nie ma to jak polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki.











Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 3 ziemniaki
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 100 ml słodkiej śmietany 18% 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży)
  • kwas z ogórków
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
      Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski.
      Wywar przecedzamy.
      Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy.
      Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu.
      Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki.
      Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić świeży), zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
      Na powierzchnię zupy wbijamy jajka, gotujemy pod przykryciem przez kilka min. Pamiętajmy, że kwas szybko ścina białko, dodatkowo wysoka temperatura.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz