kotleciki siekane z kurczaka z pieczarkami
Obiad

Kotlety siekane z pieczarkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : 10 kotlecików

Kotlety siekane z pieczarkami – to pomysł na pyszne kotlety z dodatkiem grzybów.  Z podanych niżej składników wyszło mi 10 siekanych kotlecików z pieczarkami.


Kotlety siekane z pieczarkami – Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 300 g
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebulka – ok. 50 g
  • 50 g startego żółtego sera (u mnie Edamski)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

kotlety siekane z grzybami

Przepis na kotlety siekane z pieczarkami:

  1. Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek i ewentualnych kostek, posiekać drobno lub pokroić w kostkę o boku ok 0,5-1,0 cm. Przyprawić kurczaka słodką papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na bok.
  2. Cebulkę obrać, drobno posiekać.
  3. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Pokroić je w kostkę o boku około 0,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pieczarki i dusić do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec delikatnie doprawić do smaku solą. Odstawić patelnię z palnika i pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia.
  5. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  7. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać majonez, mąkę pszenną, potarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  8. Do kurczaka dodać ostudzone pieczarki oraz wyżej przygotowaną masę jajeczno-majonezową. Odstawić masę na ok. 15 minut, by nieco “odpoczęła”.
  9. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju rzepakowego. Za pomocą łyżki nakładać małe porcje na kotleciki. (u mnie z reguły jest to 1-1,5 łyżki masy kurczakowej). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników wyszło mi 10 kotlecików.
  10. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jako obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Smacznego!

Zobacz również przepis na: kotlety po francusku

kotlety siekane z pieczarkami

kotleciki siekane z pieczarkami

4.9 / 5 ( 52 głosów )

1 thought on “Kotlety siekane z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here