Naleśniki szpinakowe

Ostatnio bardzo często sięgam po świeży szpinak. Posiada on nie tylko mnóstwo witamin tak bardzo potrzebnych o tej porze roku,ale też nadaje naszym potrawom pięknego zielonego koloru. A ja uwielbiam kolory na talerzu.
Dziś zapraszam na zielone naleśniki na słodko,idealne na wiosenne śniadanie.















 100 g świeżego szpinaku
250 ml mleka
250 ml wody 
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
 ponadto:
4 banany
150 g serka waniliowego homogenizowanego 


Szpinak zmiksować z mlekiem i wodą ,dodać jajka,mąkę,olej i sól. Zmiksować wszystko by powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietanki.
Patelnię (najlepsza teflonowa lub ceramiczna) porządnie rozgrzać,przed smażeniem posmarować odrobiną oleju. Nalewać małe porcje ciasta,rozprowadzić po całej patelni i smażyć kolejno cienkie naleśniki.
 Usmażone naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja każdy posmarowałam cienko serkiem waniliowym,ułożyłam obrane banany,zrolowałam i pokroiłam na kawałki. Smacznego!












Komentarze

Popularne posty