Życzę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy.

kopiec kreta

Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Dodać kakao i proszek budyniowy, wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek.

Pieczenie – blaszkę okrągłą o wymiarach 20-23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć i ostudzić.

kopiec kreta

Przygotowanie masy wiśniowej – odcedzić wiśnie. Soku powinno być około 450 ml. Jeżeli jest mniej uzupełnić wodą. Kisiel rozmieszać w 1/2 szklanki soku. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany proszek (kisiel) Zagotować i wymieszać. Dodać wiśnie, ponownie delikatnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie. Jeżeli sok byłby za mało słodki to dosłodzić według uznania.

kopiec kreta

Za pomocą dużej łyżki wydrążyć około 1/2 ciasta. Zostawiając dno i boki. Odłożyć ciasto na później. Do wydrążone go ciasto wlać masę kisielowo wiśniową.

Masa śmietanowa – żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wrzącej wody musi być tylko tyle żeby można było rozmieszać żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie wmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać, ale już delikatniej. Wyłożyć śmietanę na górę ciasta, tworząc tzw. kopiec. Obsypać całe ciasto pokruszonym pozostałym ciastem.

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Życzę przyjemności.