Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym pomysłem na obiad. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami, to danie które uwielbia moja rodzina. Prosto, pysznie z zaskakującym dodatkiem kabanosów, które wzbogacają całą potrawę nadając jej wyjątkowego smaku. Tak przygotowany sos pieczarkowy z kabanosami możecie też śmiało podać z makaronem, placuszkami ziemniaczanymi, a nawet jakąś kaszą. U nas dziś w wersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy 😀 To kto się skusi na taki obiad? 😉 Polecam spróbować. Miłego dnia 😀

Składniki:

Na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Na sos:

  • około 0,5 kg pieczarek
  • 2 pełne łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebula
  • około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy w stylu neapolitańskim Maestro Henryk Kania
  • około pół szklanki śmietanki 30%
  • pieprz i sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Kluski śląskie:

Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy ciasto rękami.  W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Formujemy kulę. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kluski (kuleczki). Końcem drewnianej łyżki lub palcem robimy małe wgłębienie w środku. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Mieszamy ostrożnie, aby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut.

Sos:

Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie w plasterki. Kabanosy drobno kroimy.

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy chwilę (około 4-5 minut), co jakiś czas mieszając. Następnie doprawiamy solą, dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilę smażymy (z 2-3 minuty). Dolewamy śmietanę (jeśli wolicie gęstsze sosy możecie jej dodać mniej), pokrojony koperek i doprawiamy całość pieprzem i solą. Mieszamy, aż śmietana zacznie lekko gęstnieć. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Tak przygotowany sos podajemy z kluskami śląskimi.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz