Pyszne domowe gofry podane z miłością

Pyszne domowe gofry podane z miłością Gofry… my je uwielbiamy. Pamiętam, że jako dziecko potrafiłam wytrwale stać w długiej kolejce po chrupiącego gofra z bitą śmietaną. Teraz to kolejka chętnych na gofra stoi w kuchni 😉 Moja rodzina je uwielbia. Gofry sprawdzą się zarówno na obiad, jak i słodki deser, a nawet na specjalne okazje. Te prezentowane były przygotowane właśnie na taką wyjątkową chwilę. Pyszne, chrupiące, pachnące pomarańczami, a do tego domowa bita śmietana, urocze cukrowe serduszka i kawa o zapachu rumowo-waniliowym. To był wyjątkowy deser i miło spędzony czas. Jak widać nawet proste gofry mogą być bardziej wyjątkowe. Wystarczy je tylko ozdobić 😉

Panowie, takie gofry sprawdzą się również na Dzień Kobiet. Pamiętajcie, że to co zrobione własnoręcznie i od serca cieszy najbardziej 🙂

Jeśli cenicie sobie dobrą kawę, herbatę i szukacie wyjątkowych ozdób do deserów czy ciast zachęcam Was do zajrzenia na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty

Uwaga!

Mam dla Was również niespodziankę 😀  Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/  na hasło: OKRUSZKI

RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • kilka kropli ulubionego aromatu – u mnie pomarańczowy

Dodatkowo:

Pamiętajcie! Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy. Jeśli macie słabszą dobrze ją rozgrzejcie.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem przed pierwszą partą gofrów, później jest to zbędne (przy dobrej jakości gofrownicy).

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, aromatem, cukrem i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy (używam małej chochelki).

Gofry podajemy z porcją bitej śmietany, posypane różowymi cukrowymi serduszkami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz