Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu

Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami. Ziołowo - czosnkowa marynata nadaje rybie zapachu, a pomidorom charakteru. Ryba pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna.
Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami.

Dodatki do ryby:

filet pstrąga łososiowego (około 450g)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz


Składniki sosu do ryżu:

2 łyżki oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki bazylii
płaska łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Ponadto:

200 g ryżu
kilka pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
30 g masła

Wykonanie:
  • Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Pstrąga oczyszczamy: wyjmujemy ości, odcinamy skórę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 kawałki.
  • Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotowujemy sos do ryżu: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylię, oregano i czosnek.
  • Pomidory kroimy na pół i lekko solimy. Na każdą połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu.
  • Resztę sosu wylewamy na ryż i całość mieszamy. Ryż rozkładamy równomiernie na dnie naczynia.
  • Na ryżu rozkładamy rybę. 
  • Na rybę wylewamy sok z cytryny oraz rozkładamy pokrojone masło.
  • Pomiędzy rybę układamy pomidory.
  • Całość wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy łososia. Naczynia nie przykrywamy. Ja piekę rybę około 13 minut, na grzałkach: dolna plus termoobieg.
  • Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Mojej Mamie na pewno by smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg łososiowy to jedna z naszych ulubionych rybek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz dla mnie, bardzo lubię tak pieczone rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ns piątek zrobię coś podobnego ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na taką rybkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie obiadki :) Ryba króluje! Pysznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie :) Uwielbiam rybki, zwłaszcza pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna, smaczna propozycja :) Lubię ryby, więc to danie zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wygląda. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, ale w tej kwestii na smak składa się również jego pochodzenie, dlatego warto zwracać uwagę na to skąd pochodzi ryba.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, jutro zrobię na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...