Kurczak po kujawsku

Aromatyczne i soczyste podudzia pieczone po kujawsku, zachwycą smakiem gości i domowników

Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Podudzia odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.



Majonez mieszamy z musztardą i ketchupem. Przygotowany sos wylewamy na podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 50 min. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 40 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!