OMLET ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I PARMEZANEM

by - marca 02, 2019




 omlet ze szpinakiem i pomidorkami


To klasyczny przepis na omlet. Dodatki to tylko tak naprawdę nasza inwencja twórcza. Ten jest z dodatkiem szpinaku i pomidorków oraz parmezanu. Dobrze jest sobie tak właśnie urozmaicać śniadania J

SKŁADNIKI (1 porcja):
·       2 jajka
·       garść szpinaku
·       0,5 ząbka czosnku
·       szczypta soli
·       szczypta pieprzu
·       2 łyżki mleka
·       ok. 40 g sera np. parmezan (startego)
·       kilka pomidorków koktajlowych
·       1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni średniej wielkości ( o średnicy ok. 21 cm) rozpuścić łyżkę masła, dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć szpinak i mieszając smażyć go przez ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka energicznie roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu (w ten sposób napowietrzamy masę jajeczną). Dodać szpinak z patelni oraz starty ser, wymieszać łyżką.
Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła, rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem i poukładać połówki pomidorków koktajlowych.
Jajka wbić do głębokiego talerza, bądź miseczki, dodać sól, pieprz i mleko. Jajka roztrzepać widelcem, bądź rózgą kuchenną (przez ok. kilkanaście sekund, żeby napowietrzyć masę), wykonując energiczne koliste ruchy ręką. Dodać starty ser i wymieszać. 

Na patelnię gdzie smażony był szpinak dodać roztrzepane jajka z serem, dodać połowę pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, przykryć pokrywą i ustawić mały ogień. Zapiekać przez ok. 5 min. Omlet wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, albo obrócić na drugą stronę i chwilę przypiec.



 omlet ze szpinakiem

 omlet przepis prosty
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

0 komentarze

Informacje