babka z marcepanem


Klasyczna babka ucierana z dodatkiem posiekanego marcepanu w czekoladzie. Puszysta, wilgotna, pięknie i równo wyrosła.

Składniki:


  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 225 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g marcepanu w czekoladzie
  • cukier puder do posypania
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maslanej, wlać mleko i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać posiekany marcepan. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub silikonowej. Piec w 180*C przez około 50 minut. Po upieczeniu odczekać chwilę i wyjąc z foremki. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz