Placuszki serowe z jabłkami – to pomysł na pyszne placki z twarogiem i jabłkami, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Z podanych niżej składników wychodzi około 20 małych placuszków, które spokojnie wystarczą dla 3-4 osób.
Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad lub kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy.
Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają smak placków. Wedle uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami.
Placuszki serowe z jabłkami – Składniki:
Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
- 1 łyżka zwykłego cukru
- 4 jajka klasy L
- szczypta soli
- 240 g twarogu sernikowego (4 czubate łyżki) minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)
- 2 średnie jabłka – razem ok. 400 g
Dodatkowe składniki potrzebne do placuszków z twarogu i jabłek:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia (lub sos czekoladowy, owoce, konfitury)
Przepis na placuszki serowe z jabłkami:
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piankę. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy oraz zwykły cukier i ubijać jeszcze chwilę do czasu rozpuszczenia się cukru.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz 4 czubate łyżki (ok. 240 g) twarogu sernikowego (u mnie taki z wiaderka, już zmielony) i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki (ciasto wychodzi dość gęste). Następnie dodać białka i również wmieszać je delikatnie w ciasto (można za pomocą łyżki, rózgi kuchennej lub na bardzo niskich obrotach miksera), uważając by piana z białek jak najmniej opadła. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a resztę pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku mniejszym niż 0,5 cm. Dodać do ciasta na placuszki serowe i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, a następnie nakładać po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki, by placki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Kolejno przełożyć placuszki serowe na talerze i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z owocami bądź konfiturami. Smacznego!
Uwielbiam wszelakie placuszki :)
Takie placuszki to jedna z lepszych propozycji, gdy mam ochotę na smaki dzieciństwa i na nowo poczuć się błogo :)
To ile tego sera, 180g czy 240g ? Pozdrawiam
240 g :)
W trakcie robienia ciasta na placuszki serowe postanowiłam dodać jeszcze 1 łyżkę twarogu i w wykonaniu o tym napisałam, a w składnikach zapomniałam zmienić :)
Dzięki za uwagę :)