Z drożdżami

Pyszny chleb pszenny wiejski

25 lutego 2019

Ostatnio zaniedbałam i pieczenie chlebów i prowadzenie bloga. Taka smutna rzeczywistość. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zmuszona byłam przez miesiąc do kupowania chleba i wiecie co, nawet mi smakował. Smakował, dopóki nie wróciłam do pieczenia domowych chlebów.

Zapraszam na wiejski chleb, z dodatkiem siemienia lnianego. Na pewno następnym razem dodam kminku. Przepis pochodzi z książki Kena Forkisha „Mąka, Woda, Drożdże, Sól. Rzecz o pieczeniu chleba”.

Przyznam się, że to trzeci chleb pieczony z tej książki i trzeci chleb, po prostu doskonały. Ja zawsze w chlebie pszennym miałam problem ze skórką. Nie była ona taka chrupiąca, jakbym chciała, tylko bledsza. Sam chleb również nie pozostawał długo świeży, tylko zwykle kruszył się po kilku dniach, jak to chleby na drożdżach.

Z tym chlebem jest inaczej. On niesamowicie pachnie, ten zapach czuć w smaku chleba. Mamy też ciemną, chrupiącą skórkę. No i nie kruszy się, a spokojnie można go jeść nawet po 5 dniach, o ile wcześniej nie zdążycie go zjeść. Ja piekłam z połowy zalecanej porcji, ilości składników akurat na jeden bochenek. Ale chleb jest tak dobry, że następnym razem upiekę jednak z normalnej porcji.

Ja do oryginalnego przepisu dodałam garść siemienia lnianego. Zrobiłam też jeden błąd. Użyłam do wyrastania podłużnego koszyka, ponieważ okrągły koszyk mam nieco mniejszego rozmiaru. Z tego powodu, nie mogłam piec chleba w garnku. Piekłam go po prostu na blasze z piekarnika, wcześniej wkładając do środka blaszkę z wodą, aby naparować piekarnik. Teraz bym też chleb nacięła, bo pękł w sposób niekontrolowany.

Nie wiem jak pyszny musi być chleb pieczony w garnku, ale się tego dowiem i kupię i większy koszyk rozrostowy i większy garnek do pieczenia chleba 😉

Zapraszam na przepis.

Chleb wiejski pszenny z drożdżami

Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce.
Liczba porcji: 1 bochenek

Składniki

Zaczyn poolish – wieczór przed pieczeniem

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,2 g suchych drożdży
  • 250 ml wody w temp 27 stopni

Właściwe ciasto

  • 200 g mąki
  • 50 g mąki razowej dałam orkiszową
  • 25 g zarodków pszennych
  • 10 g otrąb pszennych dałam 35 samych otrąb
  • 10 g soli
  • 1,5 g suchych drożdży ok. 1/3 łyżeczki
  • 140 ml wody o temp 41 stopni

Wykonanie

Wieczór przed pieczeniem

  • Mieszamy mąkę, drożdże i wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-14h. Rano zaczyn powinien być gęsty i pełen bąbelków.

Właściwe ciasto

  • Suche sKładniki ciasta właściwego wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy  dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę. Mieszamy ciasto mokrą ręką. Ciasto będzie dość kleiste.
  • Ciasto składamy dwukrotnie w czasie pierwszej godziny. Ciasto powinno rosnąć ok. 2-3 godzin, powinno zwiększyć objętość o ok. 2,5 raza.
  • Jeśli robiliśmy podwójną porcję, to dzielimy ciasto na dwie części, jeśli nie, to przechodzimy do formowania bochenków i przekładania do koszyka wysypanego mąką. 
  • Bochenek w koszyku posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy do garowania na ok. 1 h. 
  • Jeśli pieczemy bochenek w żeliwnym garnku, to rozgrzewamy piekarnik do 245 stopni i sam garnek nagrzewamy ok. 45 minut.
  • Przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy.
  • Chleb studzimy na kratce.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating