wtorek, 26 lutego 2019

CIASTO 3 SMAKI

Podobne ciasto na biszkoptach już kiedyś robiłam i wszystkim bardzo smakowało. Dziś szybsza wersja bez pieczenia, na herbatnikach. Lekkie, nie za słodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM:

2 duże opakowania herbatników ( ok. 350  g)
pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g)

TRUSKAWKI:

ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone)
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
cukier do smaku

BUDYŃ:

1 l mleka
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 kostki masła

ŚMIETANA:

0,5 l śmietany 30 %
galaretka cytrynowa
cukier puder do smaku

ORAZ:

czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej)



WYKONANIE:

Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki. 
 

TRUSKAWKI:

Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i  odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty.


BUDYŃ:

Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło.
W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty.
Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy w chłodne miejsce.



ŚMIETANA:

Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Gdy przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Wlewamy powoli galaretkę i chwilkę miksujemy.
Wykładamy na herbatniki, ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz