Puszyste i wilgotne placuszki z rozpływającą się w ustach czekoladą oraz z dodatkiem płatków owsianych. Nas cieszyły w weekendowy poranek, a Wy, z jakiej okazji je przygotujecie? :)
- szklanka mąki
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- kopiasta łyżka ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki kropelek czekoladowych (użyłam czekolady rubinowej)
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
Mąkę przesiewamy z resztą suchych składników.
Maślankę mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki.
Mieszamy, po czym dodajemy olej kokosowy i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Dodajemy czekoladę i płatki owsiane i delikatnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce masy, formując placuszki.
W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Smacznego :)
2 komentarze
Dobre placuszki zawsze się przydają – u mnie dzieciaki zjadają w mig i domagają się więcej :)
Brzmi znajomo :)