pączki a la tiramisu

2503

składniki:
500 g mąki
30 g drożdży
250 ml mleka, letniego
60 g cukru
3 żółtka
1 jajko
60 g masła
1 szczypta soli
2 łyżki amaretto

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę, amaretto i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki (ok. 20 szt). Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem.

składniki na krem:
200 g serka mascarpone
2 żółtka
40 g cukru
20 ml amaretto

wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy.


składniki na lukier kawowy:
170 g cukru pudru
2-3 łyżki zaparzonej kawy

wykonanie:
Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy.

dodatkowo:
czekolada deserowa, rozpuszczona

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here