Donuty z masłem orzechowym i polewą

Drukuj
28.02.2019   Magda

Połączenie smakowe tych donutów to istna bomba, która sprawi, że wypieki znikną w oka mgnieniu. Bo czy jest coś lepszego niż masło orzechowe, karmelowy smak brązowego cukru i błyszcząca kakaowo-kawowa polewa? Dla mnie to idealna słodkość do kawy, łatwa do upieczenia i szybka, aby szybko zaspokoić chęc na słodkie.

Składniki (na 12 donutów):

  • 2 łyżki masła orzechowego – użyłam z kawałkami orzechów
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanku cukru brązowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • odrobina oleju do nasmarowania blachy

Na polewę:

  • 50g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki mocnej, czarnej kawy
  • 3 łyżki cukru

 

Do żaroodpornej miski ustawionej nad kąpielą wodą – garnkiem z parującą wodą, wkładamy masło, masło orzechowe oraz cukier brązowy i podgrzewamy, aż oba masła i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 

 

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200°. Blaszkę do donutów natłuszczamy odrobiną oleju – można nasączyć ręcznik papierowy i przetrzeć formę.

 

Przygotowujemy suche składniki – do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do lekko ostudzonych składników dodajemy zimne mleko, które od razu obniży całkowicie temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników.

 

Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy.

 

W międzyczasie gdy donuty stygną, przygotowujemy polewę – do rondelka wkładamy masło, wlewamy kawę i dodajemy cukier. Stawiamy to na małym ogniu, a gdy masło się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników – ocierając łyżką o brzegi rondelka, rozbijamy grudki z kakao. Gotujemy polewę, cały czas mieszając, aż odpowiednio zgęstnieje. Odkładamy do ostygnięcia.

 

Ostudzone donuty zamaczamy w gotowej polewie, aby pokryć wierzch równą warstwą. Jeśli zostanie resztka polewy, możemy polać donuty łyżeczką. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.