Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki)


Został mi mały kawałek pora. Za mało na samodzielną surówkę, dlatego wymyśliłam taką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 150g białej części pora
– 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu)
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda)
– 200g ogórka zielonego

– 80g twarożku delikatnego (u mnie firmy President)
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka ulubionego tłuszczu ( u mnie masło klarowane)

Por umyć, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ulubionym tłuszczu, wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego 🙂


Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki)
Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki)
Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki)
Please follow and like us:

1 thought on “Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki)”

  1. Pingback: Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.