Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami

Macie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery, które będą tak samo pyszne, jak i w miarę zdrowe. Dziś podzielę się przepisem na pyszny deser bananowy. Ja zapiekłam banany z masłem orzechowym i migdałami, Wy możecie dowolnie kombinować z dodatkami, tworząc swoje własne, niepowtarzalne i pyszne desery 🙂

Składniki na 2 porcje:

– 2 duże banany

– 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie domowe)

– 2 łyżki syropu z agawy

– 4 łyżki płatków migdałowych

Banany bardzo dokładnie wyszorować (skórkę), osuszyć, i rozciąć skórkę wzdłuż przez środek. Delikatnie rozwinąć skórkę na boki, banany ponakłówać widelcem, wierzch posmarować masłem orzechowym, polać syropem z agawy (można zastąpić miodem lub innym ulubionym syropem), posypać migdałami (lub innymi orzechami wg smaku i uznania) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego 🙂


Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami
Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami
Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami
Please follow and like us:

1 thought on “Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami”

  1. Pingback: Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.