wtorek, 26 lutego 2019

Botwinka z pasztecikami


Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki.












Składniki


  • 1 pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko
  • 1 suszony podgrzybek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g bigosu
  • olej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
      Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.

      W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
      Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
      Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce.
      Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
      Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.

      Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz