środa, 27 lutego 2019

Skrzydełka kurczaka w pomarańczach


Idziemy o zakład, że w waszych zamrażarkach znajdzie się wiele produktów, z których przyrządzić można niesamowity obiad. Tym razem wylosowaliśmy skrzydełka.











Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml soku z pomarańczy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Skrzydełka dzielimy na kawałki.
      Szalotki kroimy w krążki, czosnek siekamy.
      W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy. Następnie dodajemy szalotki, smażymy dalej, czosnek, smażymy jeszcze chwilę, zalewamy sokiem z pomarańczy i bulionem. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu przez 10 min.
      Następnie dodajemy zioła, cukier, paprykę, dusimy chwilę na wolnym ogniu.
      Mąkę mieszamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz