środa, 27 lutego 2019

Ciasto anielskie - biszkopt na białkach


Faworki, pączki, kruche ciasto, mazurki to ciasta, do przygotowania których używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju
bezy, kokosanki, pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach.
Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie.


Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje.
Upieczonego biszkoptu nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia się do ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na nóżkach).

Lekko ubić białka, następnie dodać sól i sok cytrynowy i ubijać dalej dodając 200 g cukru pudru.
Gdy białka będą ubite – ale nie za bardzo sztywne, dodać pozostały cukier puder i delikatnie wymieszać.
Następnie dodawać partiami mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto przełożyć do niewysmarowanej i nie wyłożonej papierem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Piekarnika nie otwierać przez pierwsze 25 minut.


Ciasto powinno być sprężyste.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.


Aby wyjąć ciasto z formy należy szpachelką „wyciąć” je z foremki.


Jeżeli podczas „wycinania” ciasto uszkodzi się trochę, to nic nie szkodzi, można posypać je na przykład startą czekoladą :)


Jeżeli nie mamy specjalnej formy można upiec ciasto anielskie w zwykłej formie (takiej bez specjalnej powłoki antyprzywierającej) i odstawić ją do ostygnięcia na kratce, tak aby był przewiew i ciasto mogło spokojnie ostygnąć.
Bardzo dobre jest samo, ale można podawać z bitą śmietaną i owocami.



  • 8 białek,
  • 200 g przesianego cukru pudru,
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • 2 szczypty soli,
  • 120 g przesianej mąki tortowej,
  • 50 g cukru (ja dodaję cukier wymieszany z wanilią),


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz