Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto milionera

Ciasto milionera to pyszne połączenie ciasta kruchego, masy kajmakowej i polewy czekoladowej. Jest to ciasto dedykowane osobą, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem i z wypiekami. Połączenia smakowe w tym cieście są w pewnym sensie gwarancją udanego wypieku. W sumie ciasto milionera przygotowuje się dosyć szybko i sprawnie. 
Ciasto milionera prawdopodobnie pochodzi ze Szkocji. W tym odległym i zimnym miejscu powstał deser, który może być  jednocześnie deserem ,ale również batonikiem. Jest to wypiek , który w swoim smaku i połączeniu przypomina popularne batoniki. Gwarantuje wam, że nikt nie przejdzie obojętnie wobec, tego ciasta. 
W cieście milionera widzę jednak pewną wadę. Nie można zjeść go zbyt dużo. Ilość masy kajmakowej można nieco zmienić, ale mimo wszystko jest to jeden z najsłodszych ciast, jakie jadłam. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
4 żółtka
ew. śmietana 12%
nadzienie
300 g masy kajmakowej
polewa czekoladowa
150 g czekolady deserowej
50 g masła
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Gdy ciasto się schłodzi to wyjmujemy je z lodówki. Wałkujemy na wielkość tortownicy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Nadzienie: Na wypieczone ciasto smarujemy masę kajmakową. Chłodzimy 20 minut.
Polewa czekoladowa: Czekoladę włamiemy na kawałki. Wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzamy na masie kajmakowej. Chłodzimy około 30 minut w lodówce.\
ciasto milionera, ciasto z kajmakiem
ciasto milionera, ciasto z kajmakiem

Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj