Parówki w cieście francuskim

O cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i dla każdego, zarówno dla dzieci, na kinderparty - możesz wtedy dać się ponieść fantazji i zrobić np. parówki mumie w cieście francuskim, jak i na imprezę dla dorosłych jako eleganckie rogaliki.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 parówki
  • ser mozarella (najlepiej starty)
  • ketchup
  • jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, wielkość dopasowujemy indywidualnie.
  2. Smarujemy każdy trójkąt odrobiną ketchupu, omijając brzegi.
  3. Nakładamy ser oraz pokrojone parówki
  4. Zawijamy ciasto tak jak rogaliki.
  5. Jajko rozbijamy w szklance i je roztrzepujemy dodając do smaku sól, pieprz - możemy użyć również ulubionych przypraw i ziół jak np. zioła prowansalskie, oregano czy papryka. Smarujemy nim wierzch rogalików.
  6. Tak przygotowane przekąski wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok200st.) na ok 15 minut. (trzeba obserwować ciasto, pieczemy do momentu aż wyroście i będzie miało złoty kolor) 

Komentarze