czwartek, 14 lutego 2019

PIEROGI CZEKOLADOWE

"Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie jest bezwstydna, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje." 1 list do Koryntian 




Tak sobie pozwoliłam zacząć mojego dzisiejszego posta cytatem z Biblii z racji Walentynek, 14 luty Dzień Zakochanych. Święto obchodzone niemalże na całym święcie, w każdym zakątku jego  symbolem są serca, róże, wiersze no i prezenty. Ciekawostką jest np. to, że w Słowenii Walentynki są dniem wiosny, w Iranie w tym dniu miłość swą kieruje się do matek i żon, w Japonii to kobiety wręczają swoim panom upominki w postaci czekoladek. Jak z każdym świętem, co kraj to obyczaj. Rano w radiu słyszałam informację odnośnie funduszy jakie przeznaczamy na dzisiejsze święto - UWAGA !!! Są to wydatki porównywane do prezentów Mikołajkowych, czyli w granicy 50- 350 zł . Szok!!! A mój dzisiejszy walentynnkowy prezent dla ukochanego liczy zaledwie kilkanaście złotych. Otóż są to czekoladowe walentynkowe pierogi. Bardzo słodkie  z dużą nutą miłości  a do tego nie potrzebne są nakłady z dwoma zerami. 

Składniki

CIASTO:
  • 300 g  mąki
  • ok. 3/4 szklanki bardzo gorącej wody
  • 30-40 g masła
  • pół  kostki gorzkiej czekolady + do polania 
  • łyżka kakao 
FARSZ:
  • 1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego)
  • łyżka cukru
  • pomarańcza 
Sposób przyrządzenia: 
  1. Do miski przesypać mąkę i kakao, wymieszać;
  2. Masło rozpuścić razem czekoladą;
  3. Łyżką drewnianą wymieszać mąkę z gorącą wodą i roztopionym masłem i czekoladą;
  4. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, wykrwać krążki szklanką.
  5. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok i podzielić na pół. 
  6. Ser wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Zrobić malutkie kuleczki.
  7. Każdą kuleczkę nakładać na krążek zlepiając dokładnie brzegi, robiąc koronkę. 
  8. Pierogi gotować we wrzącej wodzie jeszcze przez 2 miuty od momentu wypłynięcia. 
  9. Połówkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać drugą część soku z pomarańczy, polać pierogi tuż przed podaniem. ♥️♡♡♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡♡♡
Dużo miłości Wam życzę :-) 




1 komentarz: