środa, 13 lutego 2019

najprostszy makaron z krewetkami

Zawsze chciałaś spróbować sama zrobić krewetki, ale się bałaś?Nic prostszego: gotujemy makaron, szklimy cebulę, pomidorki dusimy w winie, dodajemy krewetki, posypujemy parmezanem i jest. wykwintne danie w 20 minut. U nas od wielu miesięcy, co niedziela, zastępuje schabowe :D


Składniki(na 2 porcje)
- 20 krewetek
- 1/2 opakowania makaronu
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml wytrawnego bałego wina
- 50 g masła
- pęczek natki pietruszki
- 100 g parmezanu
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku

Makaron gotuję al dente w duuuużej ilości osolonej wody.

W głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła. Dodaję posiekaną cebulkę plus czosnek. Gdy się zeszklą, dodaję przekrojone na połówki pomidorki, pozostałą część masła i wino. Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę aż pomidorki zaczną się rozpadać. 

Dodaję krewetki (najlepsze będą surowe, wcześniej rozmrożone i obrane z pancerzyków), makaron, parmezan i natkę pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem do smaku.

Dokładnie mieszam, przekładam na talerze gdy krewetki będą różowe.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design