Sałatka dobrej gospodyni - na obiad lub romantyczną kolację

Zaprosiłeś ją na kolację do siebie, a umiesz nawet wodę na herbatę przypalić? Mają przyjść goście a nie masz czasu na przygotowanie kolacji? Chcesz zjeść coś na szybko, ale dobrze żeby było też zdrowo i pożywnie? I co teraz?
Mamy propozycję nie do odrzucenia - sałatka dobrej gospodyni!

sałatka dobrej gospodyni

Sałatka z warzywami i kurczakiem (lub rybą) to jedno z naszych ulubionych dań, robimy je od lat, a na pewno od co najmniej pięciu lat. Robi się błyskawicznie a ponadto wygląda bardzo apetycznie. Zamiast kurczaka czasem dodajemy łososia, smażonego, wtedy danie na ciepło lub wędzonego, gdy mamy ochotę na danie na zimno. A i bez mięsa też smakuje rewelacyjnie.
Wystarczy mieszanka sałat, dodatki w postaci warzyw, mięso (w wersji dla miesożerców) i sos. I już. Każdy, nawet ten, co uważa, że w kuchni to ma dwie lewe ręce, poradzi sobie z tą potrawą.


Jak przygotować prostą sałatkę na obiad lub kolację?


Nietypowy przepis, bo tu nie ma jednej możliwości. Kombinacji jest wiele - co najmniej 9, bo można zjeść sałatkę z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z kurczakiem i oliwą, sałatkę z kurczakiem i sosem czosnkowym, tak samo możemy próbować z rybą - każda z tych propozycji była przez nas wypróbowana po wielokroć i każdą polecamy z czystym sumieniem.
Dlatego wersja przepisu też jest nietypowa - tabelka ze składnikami, z której wybieramy te, na jakie mamy ochotę lub... mamy w domu!

sałatka dobrej gospodyni

Składniki:
(na dwie porcje) 

mieszanka sałat - opakowanie 120-170 g lub główka sałaty
warzywa - wybieramy 3-4 składniki
pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki)
świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy)
papryka
oliwki (10 sztuk)
awokado (1 sztuka)
kukurydza z puszki (małe opakowanie)
pół małej cukinii grillowanej
pieczarki grillowane lub smażone (około 8 sztuk)
mięso - wybieramy tylko jeden rodzaj:
pół fileta z kurczaka
filet z łososia (około 150 g)
wędzony filet z ryby
dodatki - wybieramy jeden dodatek:
2 łyżeczki słonecznika prażonego
2 łyżeczki dyni prażonej
2 łyżeczki chia
1 opakowanie mozzarelli
pół opakowania fety
sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy:
sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko)
sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda)
sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa, ocet winny, woda, sól, pieprz i zioła)

Przygotowanie :
1. Na talerze wykładamy mieszankę sałat.
2. Z drugiej części tabeli wybieramy 3-4 dodatki. Wybrane dodatki warzywne myjemy i kroimy w kostkę. Pomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze.
3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki. A w przypadku mięsa, to kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę i smażymy 3 minuty, solimy i pieprzymy. Rybę wędzoną obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i kroimy w kostkę. Wykładamy na talerz z sałatą.
4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę.
5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie.
  • Miodowo-musztardowy robimy poprzez wymieszanie po 2 łyżeczki miodu i musztardy. Jeśli chcemy ostrzejszy sos, to dodajemy więcej musztardy, a jeśli słodszy, to więcej miodu. 
  • Sos czosnkowy robi się prosto - czosnek kroimy drobno, wrzucamy do moździerza, oprószamy szczyptą soli i rozgniatamy (a jeśli nie mamy moździerza to przeciskamy czosnek przez praskę  i solimy). Dodajemy dwie łyżki majonezu i trzy łyżki mleka. Mieszamy rózgą i gotowe. 
  • Dobra oliwa z oliwek obroni się sama, ale możemy zrobić sos a'la winegret, czyli wymieszane 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżki wody i przyprawy pieprz, sól, pietruszka, oregano, bazylia. 
6. I gotowe! Smacznego!

sałatka dobrej gospodyni



POBIERZ I WYDRUKUJ - KSIĄŻKA KUCHARSKA DOBREJ GOSPODYNI


Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami



Porada dobrej gospodyni:


Taka sałatka to również idealna propozycja na lancz do pracy - pakujemy wszystko do pojemnika (może to być lunchbox ale i równie dobrze zwykły pojemnik), byleby tylko spakować sos osobno. W pracy lub w szkole mieszamy wszystkie składniki sałatki z sosem i zajadamy!

sałatka dobrej gospodyni

2 komentarze:

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 dobra gospodyni dom wesołym czyni , Blogger