18 września 2018

Surówka z cukinii i papryki na zimę, do słoików

Jeśli macie nadmiar cukinii, zróbcie koniecznie ten przepis. Surówka, sałatka wychodzi przepyszna! Ja robiłam ją z podwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu!
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej)
- 4 łyżki soli
- 8-10 łyżek oliwy
* zalewa:
- 2/3 szklanki octu 10%
- 1/3 szklanki wody
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren gorczycy

Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na tarce, duże oczka. Solimy, mieszamy i odstawiamy, żeby puściła sok (min 2h).
Marchew obieramy i ścieramy na tarce, duże oczka. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Warzywa dodajemy do odciśniętej z soku cukinii. Dokładnie mieszamy.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 2h.
Gotową surówkę przekładamy do słoików ciasno. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody. Studzimy pod przykryciem.

Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Do cukinii pasuje dobra oliwa z oliwek :) Najlepiej taka ze sklepu https://advancedfood.pl/ gdzie znajdziemy tylko produkty lokalne najwyższej jakości.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.