22 lutego 2019

Ciasto Milky Way

Czasem każdy ma dzień słabości i sięga po coś słodkiego, by ukoić np. nerwy, poprawić humor, ogólne samopoczucie. Takim jednym dobrym sposobem jest przygotowanie domowych wersji znanych nam pysznych słodkości, które niemal na każdym kroku kuszą nas na sklepowych półkach. Taką dobrą słodkością, jeszcze z mojego dzieciństwa, gdzie wręcz uwielbiałam je zajadać, były batoniki Milky Way. Nie przeszkadzało mi nawet, że są bardzo słodkie i nawet wtedy, gdy po dwóch batonikach miałam już mdłości. Po prostu były pyszne. ..no własnie były. .. bo już nie mają tego samego smaku, co kiedyś. Teraz w ustach czuć tylko cukier, który zgrzyta między zębami. Dlatego taką alternatywą jest domowe ciasto Milky Way upieczone na puszystym, czekoladowym biszkopcie. Krem najlepszy, puszysty i bardzo mleczny. Jednym słowem MNIAM 😋
Ciasto tak szybko znikło, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć.






PRZEPIS

Ciasto
🌿 3/4 szkl. oleju
🌿 1/2 szkl. wody
🌿 3/3 szkl. cukru
🌿 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Całkowicie wystudzić.

🌿 5 jaj ( białka i żółtka osobno )
🌿 1/2 szkl. cukru pudru
🌿 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🌿 1 łyżeczka sody
🌿 1 szkl. mąki ryżowej
🌿 1/2 szkl. mąki pszennej

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubić, aż masa będzie lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze chwilę zmiksować. Wlać mieszankę kakaową i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników, tak by piana nie opadła. Dodać suche składniki ( mąki, proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35-40 min. ( do suchego patyczka ).  Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem
🌿 200 ml. mleka
🌿 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze z biedronki Mlekovita 250 g. )
🌿 2/3 szkl. cukru pudru
🌿 250 g. bardzo miękkiej margaryny np. Kasia, Palma

Mleko zagotować. Dodać mleko w proszku i energicznie mieszać na zmniejszonym gazie, gdyż masa szybko gęstnieje. Odstawić do wystygnięcia ( będzie bardzo gęsta, wręcz sztywna ).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Łyżka za łyżką dodawać ostudzoną masę mleczną, cały czas miksując. 

Poncz
🌿 1 szkl. herbaty Teekanne Black Label 
🌿 cytryna kilka kropli 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć herbatą i przełożyć kremem. 

Polewa
🌿 200 g. czekolady
🌿 2 łyżki masła
🌿 orzechy do posypania

Czekoladę rozpuścić w masłem w kąpieli wodnej. Wylać na ciasto. Orzechy umieścić w woreczku, zakręcić i rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki. Rozsypać równomiernie na polewie. Ciasto wstawić na 1 noc do lodówki. 


7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Idealne ciacho do filiżanki aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie. Ja dziś robię kopiec kreta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Ostatnio znalazłem jeszcze likier piernikowy do kawy także jeszcze to upiekę i będzie przesłodki weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Co racja to racja, ilość cukru we wszelkiego rodzaju słodyczach przeraża. Tak samo, jak i cena ;) Dlatego tak jak Ty preferuję robić domowe odpowiedniki. Przepis kradnę, wymienię tylko cukier na erytrol i będzie idealna przekąska do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia