SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE - SOS BOLOŃSKI

by - lutego 20, 2019


 sos boloński


To jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin, no ale kto ma tyle czasu w dzisiejszym świecie? J heh Ten sos naprawdę robi robotę, dlatego jeśli korzystacie jeszcze ze sztucznych wytworów tej potrawy, to porzucicie je od razu, bo przygotowanie tego dania od A do Z wcale nie jest trudne. Ten sos wykorzystuję także do lasagne ;) 

SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje)

·       500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
·       1 średnia cebula
·       2 ząbki czosnku
·       1 passata pomidorowa – 700 g (przetarte pomidory)
·       2 łyżki przyprawy bazylii
·       2 łyżki przyprawy oregano
·       Parmezan
·       1 łyżka masła

DODATKOWO:

Ok. 400 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę obrać i pokroić drobno w kostkę. Na roztopionym maśle, na średnim ogniu podsmażyć cebulkę. Dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć, aż woda, która się wytworzy odparuje całkowicie. W między czasie dodać do mięsa łyżkę oregano i łyżkę suszonej bazylii, cały czas smażąc mięso. Do mięsa dodać passatę pomidorową, pozostałość w butelce zalać odrobiną wody, wymieszać i dolać do sosu. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Doprawić obficie solą, pieprzem i pozostałą łyżką oregano i jedną łyżką bazylii.
Podczas przygotowywania sosu, ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Podawać od razu, posypując świeżo startym parmezanem.


 spaghetti bolognese przepis

 spaghetti przepis


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:


MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

0 komentarze

Informacje