surówka kopenhaska z sałata lodową
Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka kopenhaska

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Porcje : 4

Surówka kopenhaska – to propozycja na surówkę do obiadu, czy do dań z grilla. Świetnie pasuje zarówno do ryb, jak i mięs. Jej kolejnym plusem jest to, że osoby dbające o linię mogą śmiało skusić się na dużą porcję surówki kopenhaskiej, gdyż jest ona niskokaloryczna.



Surówka kopenhaska to często serwowana w naszym domu surówka do obiadu. Wykonuje się ją dość szybko, a składniki potrzebne do jej wykonania są ogólnodostępne i dość tanie. Zaletą surówki kopenhaskiej jest również to, że świetnie prezentuje się na talerzu (bo jest kolorowa), a zarazem pysznie smakuje :)

Surówka kopenhaska – Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej – ok. 160 g
  • 1 mała cebula – 50 g
  • 1 duża marchewka – ok. 170 g
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone – ok. 135 g
  • pół pęczka szczypiorku (4 średnie gałązki) – ok. 10 g
  • 2 duże gałązki natki pietruszki – ok. 3 g
  • 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 czubata łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

surówka kopenhaska z jogurtem naturalnym i musztardą

Przepis na surówkę kopenhaską:

  1. Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno.
  6. Sałatę lodową, cebulę, marchew i ogórki wrzucić do jednej miski. Dodać jogurt naturalny, 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej (ja zazwyczaj najpierw daję dwie, a potem ewentualnie dorzucam jeszcze jedną łyżeczkę do smaku; możecie również zamienić musztardę delikatesową na inną, np. sarepską, ale jak dla mnie delikatesowa lepiej tu pasuje i jest delikatniejsza w smaku), czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Przed podaniem schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 10 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie w kategorii: Sałatki i surówki – przepisy


surówka kopenhaska do obiadu surówka kopenhaska z marchewką i sałatą lodową

4.5 / 5 ( 6 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here