sobota, 23 lutego 2019

Kurczak w zalewie pomidorowej

To danie to jest hit na wszystkich naszych domowych imprezach! Podpatrzyłam je w jakiejś gazetce kulinarnej. W podobny sposób robiłam rybę ale kurczak w tym wydaniu jest jeszcze smaczniejszy! Zapewniam zniknie błyskawicznie.



2 filety z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Do obtoczenia: Mąka, 2 jajka, Bułka tarta
Zalewa:
4 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
¾ szklanki octu 10%
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki pieprzu
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
6 łyżek keczupu pikantnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego


Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka panierujemy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.
W garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, olej i ocet. Wsypujemy cukier, sól ,pieprz i słodką czerwoną paprykę. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe. Do zalewy dokładamy pokrojone w piórka cebule oraz papryki pokrojone w kosteczkę. Całość zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. W misce naprzemiennie układamy mięso – zalewa – mięso- zalewa itd. Odstawiamy do wystygnięcia.




1 komentarz:

  1. Niesamowicie zaciekawił mnie ten przepis. Postaram się niebawem wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń