środa, 20 lutego 2019

CIASTKA SERDUSZKA

Te śliczne ciasteczka upiekłam rodzince na walentynki. Znikły migiem :) 



SKŁADNIKI:

40 dag mąki pszennej+ 1 łyżka
10-15 dag cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
20 dag masła w temp. pokojowej
1 łyżka kakao 

WYKONANIE:

Miękkie masło miksujemy, dodajemy puder i jajka. Gdy będą utarte przesiewamy mąkę z proszkiem. Chwilkę miksujemy a następnie zagniatamy ciasto.

Dzielimy na 2 części: Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Osobno zagniatamy, chowamy do woreczków i chowamy na 1 godzinę do lodówki.


Następnie cienko  wałkujemy połowę białej części, w cieście małą formą wykrawamy serduszka (odkładamy je)

Ciemne ciasto również wałkujemy na tą samą grubość. Tą samą foremką wykrawamy serduszka.
Do jasnego ciasta przekładamy ciemne serduszka, do ciemnego- jasne.
Możemy delikatnie przejechać wałkiem. Dużą foremką wykrawamy serca.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.
Pozostałe części ciasta lekko zagniatałam i zrobiłam mozaikowe serca.
Jeśli nie chce nam się bawić, możemy osobno wykrawać ciastka jasne i ciemne.
Możemy również posmarować upieczone ciastka marmoladą i zlepić do siebie. Smacznego :)



2 komentarze: